onsdag 4. februar 2009

EU-kommisjonen og Norge

Kommisjonen i EU kan best samanliknast med den norske sentraladministrasjonen. Dei utarbeidar framlegg for Europa-parlamentet og dei skriv ut direktiv. Framlegga med lover og tiltak kjem så opp til drøfting og Parlamentetet skal etter kvart også bli samde med ministerrådet. Det betyr at sakene ofte tek seg nokre rundturar. Det er eit interessant maktspel der Parlamentet har fått ei stadig sterkare rolle i høve kommisjonen. Men der ministerrådet også markerer seg sterkare.

Det fører ofte til at vedtaka blir smidd til kompromiss og omforeina løysingar. Det er ikkje heilt lett for EØS-landet Norge å komme i ettertid og hevde at vi vil ha eit anna resultat.

Det er 27 personar som styrer kommisjonen – ein frå kvart medlemsland. Truleg ein krevjande konstruksjon med ulike kulturar som skal arbeide og stå fram saman. Dei har kring 11 000 årlege møte der 23 språk skal ha si oversetjing. I tillegg er det inne ei rad med ekspertar frå andre land. Berre frå Norge er det til dømes inne tre personar som ekspertar på bruk av IKT.
Kommisjonen er på kring 32 000 menneske. 3000 av desse arbeidar som tolkar. Administrasjonen er av storleik tilsvarande ein middels stor by i Europa. Dei skal tene felleskapet til 550 millionar menneske.

Departement og sentraladministrasjonen i Norge hadde for eit snautt år sia 19 052 tilsette. Tala kan slett ikkje samanliknast direkte, men i Norge er det 4,8 millionar innbyggjarar.

Ingen kommentarer: