mandag 8. desember 2008

Meir tillit – mindre kontroll

Eg har vore og høyrt på dei fremste innan IKT i Europa. Seks kloke menneske spreidde seg rundt eit bord, mildt og bestemt leia av EU-kommisæren for det som heiter Information Society and Media.

Dei hadde fått ein grei tittel – sett agendaen for IKT-utviklinga det komande 10-året. Svaret kom kjapt – det er for lang tid. Endringane skjer snøggare. Og det er ei stormande utvikling. Vi finn internett som drivkraft for mykje av den utviklinga som skjer både økonomisk og sosialt.

Men etter kvart som debatten mellom desse kloke hovuda utvikla seg, kom det fram eit anna aspekt – det var etablert for mykje kontroll som gjorde at utviklinga stansa opp. Det er EU sitt kontroll-regime som etter kvart legg ei lammande hand over dei initiativrike som søkjer etter prosjektmidlar. EU har sett av 70 milliardar kroner til forsking innan IKT i perioden 2007-2013. Desse midlane skal vere spydspissar i den målretta innsatsen på å nytte IKT innan helse, forvaltning, utdanning osv.

Og så vedgår kommissæren at - jau, ho har ikkje fleksibilitet. Budsjettet blir låst, midlane blir lyst ut, det må rapporterast og rapporterast.

Ein norsk byråkrat kjenner seg att: Vi blir stadig betre på tilsyn og kontroll. Men stansar vi også utvikinga? Og kva er så alternativet?


”Shift from certainity to trust”, var svaret som kom ut av drøftinga.

Kommissæren? Ho sukka og nikka.

Ingen kommentarer: